farmec.ro - Livrăm frumusețe!

luni, 9 iunie 2014

Centrala pe lemne

Centrala cu gazeificare sau cu ardere clasica?

Daca va veti cumpara o centrala termica cu gazeificare, veti beneficia de un cazan care va fi mult mai usor de curatat si de o camera de ardere, pentru lemne, mult mai spatioasa (veti putea introduce mai multe lemne si mai lungi). Arderea va fi mai eficienta datorita arderii inverse, prin gazeificare, iar nivelul de noxe va fi redus.
Trebuie sa stii insa, ca intr-o centrala cu ardere clasica, fara gazeificare, poti introduce si lemne “verzi” (neuscate), insa intr-una cu gazeificare va trebui sa introduci numai lemne uscate (cumparate din timp – 1 an sau 2 inainte). Citeste mai multe detalii despre randamentul unei centrale cu gazeificare, in articolul lemne de foc pentru centrala cu gazeificare.
Importanta cazanului si puterea necesara a acestuia
Un detaliu important cand decideti sa cumparati o centrala pe lemne este alegerea cazanului. Cazanele au puteri diferite, iar alegerea acestuia se va face in urma unui calcul al necesarului termic al casei/locuintei, calcul pe care il va face un specialist si care depinde de volumul camerelor, de termoizolatia casei si chiar de zona unde este construita locuinta.
radiator calorifer montat
Radiatoarele/caloriferele si conducetele
Caloriferele (radiatoarele) au o mare importanta, asadar alegerea lor trebuie facuta cu grija.
Tevile sau conductele. Cele mai bune, in opinia majoritatii, sunt tevile de cupru, insa sunt si cele mai scumpe. O instalatie pe cupru este multt mai costisitoare decat una pe pexal sau polipropilena (pe scurt ppr). Trebuie sa stiti ca instalatiile cu tevi ppr/polipropilena nu rezista la temperaturi ale agentului termic mai mari de 90 grade.
Cosul de fum
Nu trebuie ignorat cosul de fum, materialul din care va fi facut. De tirajul cosului va depinde eficienta totala a instalatiei. Cosul evacuaeaza gazele rezultate prin arderea lemnelor sau a peletilor, prin fenomenul numit tiraj.
Burlanul dintre sursa de caldura si cos trebuie sa fie cat mai scurt si sa fie in panta (nu la orizontala)
Componentele de baza ale unei centrale termice: cazanul, supapele de siguranta, vana termica de securitate, vasele sau vasul de expansiune, pompa/pompele de circulatie, preparatorul de apa calda menajera.
Distribuitoarele
Aveti posibilitatea, optional, sa atasati distribuitoare la instalatie cu ajutorul carora puteti opri anumite trasee ale agentului termic, spre anumite radiatoare sau camere, cu ajutorul unor robineti.
Boilerul
Un boiler cu o capacitate mai mare, va avea nevoie de mai mult timp pentru incalzirea apei din el, insa daca in casa locuiesc mai multe persoane el va fi necesar. Boilerul va fi trecut iarna pe traseul centralei, deci incalzirea lui se va putea face pe lemne, iar vara pe curent, astfel incat sa aveti apa calda chiar daca centrala este oprita.


sursa casadex.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii