Capacitatea centralei termice de furnizare a apei calde
Producerea de ACM depinde de puterea termica a centralei si se masoara prin debitul obtinut in litri/minut la o diferenta de temperatura (DT) intre apa rece din retea si apa calda de la robinet de 30 – 35 grd.C . Cu cat puterea centralei este mai mare cu atat debitul de acm este mai mare , si astfel nr de consumatori simultani , mai mare . Este bine de stiut ca debitul maxim al unui robinet este de 10 – 11 l/min , iar la o para de dus de 7 – 8 l/min . De aceea, pe timp de iarna , pentru 2 consumatori simultani ( 1 dus si 1 robinet ) puterea centralei trebuie sa fie cel putin 28 – 30 KW . Pentru un confort sporit din punct de vedere al producerii de apa calda menajera, exista posibilitatea ca pe langa centralele mixte ( care produc apa calda in regim instant ) , sa alegem centrale cu boiler incorporat (rezervor de acumulare acm incorporat in centrala ) sau centrale care produc doar incalzire iar producerea de apa calda se face prin cuplarea acestora la un boiler indirect ( cu schimbator de caldura tip serpentina) .Cu cat volumul de apa calda stocat este mai mare cu atat confortul si utilizarea mai multor consumatori simultani creste .
Randamentul si eficienta energetica a centralei termice – pentru un randament si o eficienta ridicata se poate opta pentru o centrala termica in condensare
Principala diferenta intre cele 2 tipuri de centrale (centrale clasice si centrale in condensare ) o constituie eficienta energetica : centralele clasice au o eficienta (randament) de pana la 92-94 % (in functie de model ) iar cele in condensare ajung la o eficienta de 107-109 % datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens . Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu pana la 35 % ) pentru producerea aceleasi cantitati de caldura .
Centralele in condensare pot functiona pe orice tip de instalatie de incalzire : prin radiatoare sau prin pardoseala (cu agent termic la temperatura ridicata sau la temperatura joasa ) . Practic, diferenta de pret dintre centrala clasica si cea in condensare (din aceeasi gama si de aceeasi putere ) se amortizeaza in aprox. 3 ani , si daca tinem cont ca durata medie de viata a unei centrale este de 10 ani , in toata aceasta perioada putem economisii mai mult de jumatate din pretul unei centrale noi .
Sistemul de informare si diagnoza – in acest fel poate fi consultata permanent starea de functionare a echipamentului
Impreuna cu noua tehnologie, centralele moderne dispun de sisteme de informare si de autodiagnoza care ajuta la verificarea in permanenta a starii de functionare a centralei . Informarea si autodiagnoza se pot face fie cu text in clar , fie prin coduri sau combinatie de leduri . Acest aspect este folositor atat utilizatorului echipamentului cat si instalatorului care monteaza centrala sau tehnicianului de service care executa lucrarile de revizie si intretinere ale centralei , micsorand in acest fel substantial timpul de interventie .
Siguranta in exploatare (protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, etc)
Siguranta in exploatare este cea mai importanta masura luata de producatorii de centrale termice , si de aceea centralele moderne ofera siguranta in exploatare din toate punctele de vedere : siguranta la lipsa gaz (protectie asigurata prin electrodul de ionizare), protectie la lipsa apa in instalatie (prin senzor de presiune,presostat de minim sau sonde de temperatura) , siguranta la evacuarea gazelor arse ( protectie realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer ) , protectie dubla anti-inghet . De aceea este imperios necesar ca echipamentul sa poarte marcajul CE , ceea ce dovedeste ca acesta a fost testat si verificat in conformitate cu normele Comunitatii Europene .
e-nergia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentarii